Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Νεώτερα Μνημεία της Αθήνας

Μια πολύ καλή δουλειά, που αφορά τα Νεώτερα Μνημεία της Αθήνας, από το 1456 ως το 2003. Κάνοντας αριστερό κλικ πάνω στον τίτλο του κάθε μνημείου βλέπετε πληροφορίες γι αυτό, ενώ μπορείτε να δείτε μόνο τα μνημεία που αφορούν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βάζοντας το πρώτο και το τελευταίο έτος της περιόδου αυτής στα τετραγωνάκια πάνω αριστερά! Μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών, αλλά και ένα θαυμάσιο εργαλείο μάθησης.

Παγκόσμια εικονική πινακοθήκη

Πρόκειται ουσιαστικά για την ιστοσελίδα-κατάλογο μιας εταιρείας που εμπορεύεται, κατά παραγγελία, πιστά αντίγραφα ζωγραφικών πινάκων, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια παγκόσμια εικονική πινακοθήκη, με πολύ καλή ταξινόμηση, ανά καλλιτέχνη και θεματολογία (κάτω από κάθε έργο, έχει σχετικούς πίνακες -R e l a t e d   p a i n t i n g s).

Αρχείο θεατρικών παραστάσεων


Πρόκειται για ένα blog θεατρόφιλων, που σας δίνει την ευκαιρία να διαλέξετε ανάμεσα σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις, ταξινομημένες με αλφαβητική σειρά, αυτή που θέλετε να παρακολουθήσετε. Τη λίστα θα τη βρείτε στα δεξιά και προχωρώντας προς τα κάτω στη σελίδα και, αφού κάνετε κλικ στο έργο που σας ενδιαφέρει, για να το δείτε πηγαίνετε και πάλι προς τα κάτω, προσπερνώντας τις φωτογραφίες, μέχρι να φτάσετε στο βίντεο. Πατείστε εδώ και ο κόσμος του θεάτρου ανοίγεται μπροστά σας!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν!

Πρόκειται για μια εικονική περιήγηση στο παγκοσμίου φήμης Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ουάσινγκτον Σμιθσόνιαν, την οποία μπορείτε ν' απολαύσετε πατώντας  εδώ.

Ελληνική φύση


Ένα blog με φωτογραφίες και άρθρα για την ελληνική φύση, με δυνατότητα "κατεβάσματος", καθώς και λίστα με σχετικές ιστοσελίδες και ευρετήριο θεμάτων (δεξιά της σελίδας). Ιδανικό για όποιον θέλει να γνωρίσει τα πάντα για την ελληνική φύση. Απλά, πατείστε εδώ.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε μια από τις σχετικές ιστοσελίδες, που περιλαμβάνει τον πιο πλήρη κατάλογο ειδών της ελληνικής φύσης (πατάτε το βελάκι δίπλα στον τίτλο, πάνω αριστερά).

Η ατελείωτη φωτογραφία!

Πρόκειται για μια φωτογραφία στην ιστοσελίδα του National Geographic, που, όταν κάνεις κλικ επάνω της, μεγενθύνεται και βλέπεις ότι αποτελείται από πολλές μικρότερες φωτογραφίες, στις οποίες επίσης μπορείς να κάνεις κλικ και πάει λέγοντας... Αν κάνεις διπλό κλικ σε μια φωτογραφία, βλέπεις πληροφορίες γι αυτήν. Είναι κάτι το καταπληκτικό σαν ιδέα και σαν αισθητικό αποτέλεσμα! Για την ιστοσελίδα, πατήστε εδώ.

Οι ακτογραμμές της Ελλάδας (και όχι μόνο), με διαδοχικές φωτογραφίες και με συνεχή λήψη video!


Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζονται με διαδοχικές φωτογραφίες, αλλά και με συνεχή λήψη video, όλες οι ακτογραμμές της Ελλάδας, καθώς και κάποιες της Μεσογείου (στο μέλλον θα προστίθενται όλο και περισσότερες και από άλλα μέρη του κόσμου). Οι λήψεις έχουν γίνει από ελικόπτερο και ο σύνδεσμος που οδηγεί σ' αυτή την ιστοσελίδα είναι:

Οδηγίες για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση παρόμοιων ιστοσελίδων:
Ο σύνδεσμος σας οδηγεί στην κεντρική σελίδα, όπου, πατώντας στα δεξιά το εικονίδιο με την υδρόγειο, οδηγείσθε σ’ ένα χάρτη της Μεσογείου με εικόνες από διάφορες περιοχές. Όταν φέρετε μία απ' αυτές προς το κέντρο της οθόνης και πατήσετε πάνω της , μεταφέρεστε στην αντίστοιχη περιοχή και βλέπετε συνεχόμενες φωτογραφίες (κοντινές ή μακρινές, πατάτε την αντίστοιχη ένδειξη στο κάτω μέρος) ή και βίντεο (πατώντας στο αντίστοιχο εικονίδιο, στο κάτω μέρος), έχοντας αριστερά της οθόνης ένα χάρτη της περιοχής με πορτοκαλί κουκίδες στις ακτογραμμές της (ένας δείκτης-μάτι σας δείχνει που ακριβώς βρίσκεστε και μπορείτε, σύροντάς τον να μεταφερθείτε σε άλλο σημείο). Όσον αφορά στη χρήση του χάρτη, ισχύουν τα του Google Earth (μεγέθυνση από το ροδάκι του ποντικιού, ή τα «+» και «–» στ’ αριστερά του χάρτη, μετακίνηση του χάρτη με συνεχές πάτημα αριστερού πλήκτρου και σύρσιμο, κλπ.). Όταν φτάσετε στο συγκεκριμένο σημείο που θέλετε, πατάτε το κοντινότερο πορτοκαλί σημάδι και αμέσως σας οδηγεί σε  φωτογραφίες και βίντεο της συγκεκριμένης περιοχής. Στο βίντεο μπορείτε να επιλέξετε υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλυση, πατώντας το κουμπί HD. Για πλήρη οθόνη, πατείστε τα βελάκια, κάτω δεξιά (για επαναφορά στο αρχικό μέγεθος, πατάτε το πλήκτρο Esc του πληκτρολογίου). Στο βίντεο υπάρχει η δυνατότητα να πάτε σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του, σύροντας το σημαδάκι που δείχνει την πρόοδο, στο κάτω μέρος της οθόνης, να κάνετε παύση, πατώντας πάνω στην οθόνη, ή στο αντίστοιχο κουμπί και, γενικά, ισχύουν όσα και στο Youtube. Υπάρχουν και πολλές άλλες δυνατότητες, τις οποίες μπορείτε ν’ ανακαλύψετε μόνοι σας.
Μία ενδεικτική πρόταση, ειδικά για τις γυναίκες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε, είναι το βίντεο με τις ακτές του Αγίου Όρους!

Όλα τα μουσεία και οι συλλογές του κόσμου από το Google Art Project!

Μια χρήσιμη ιστοσελίδα της Google που μας μεταφέρει στα Μουσεία Τέχνης ανά τον κόσμο, με εικονικές περιηγήσεις, ξεχωριστή παρουσίαση των έργων τέχνης με πληροφορίες για το κάθε ένα και πολλά άλλα... Από την κεντρική σελίδα επιλέξτε στο πάνω μέρος Collections (Συλλογές), Artists (Καλλιτέχνες), ή Artworks (Έργα τέχνης). Για να μπείτε στην εφαρμογή, πατείστε εδώ. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις καταχωρήσεις για το Μουσείο της Ακρόπολης και για την Ι. Μονή του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.