Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Ένα ντοκιμαντέρ για τις φάλαινες

Αγαπητά μας παιδιά στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=M8sSTHNpgrY υπάρχει ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της Ντίσνεϊ για τις φάλαινες που σας προτείνουμε να δείτε. 

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, 16 Ιουνίου




Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του Δρ Archie Carr  που αφιέρωσε τη ζωή και την καριέρα του στην έρευνα και την προστασία τους. Σκοπός της ημέρας, είναι  να στρέψει την προσοχή της ευρύτερης κοινωνίας στα υπέροχα αυτά πλάσματα, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Παρακάτω ακολουθούν ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορείτε να μοιραστείτε με τους μαθητές σας.

1. Οι χελώνες δεν έχουν δόντια. Αντίθετα, οι άνω και κάτω γνάθοι τους έχουν θήκες από κερατίνη (το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα νύχια μας) που λειτουργούν σαν ψεύτικα δόντια.

 

2. Το κέλυφος της χελώνας είναι φτιαγμένο από περισσότερα από 50 κόκκαλα που έχουν ενωθεί μεταξύ τους.

3. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μιας θαλάσσιας χελώνας (έως και 20 χρόνια)  αναφέρονται συχνά ως «χαμένα χρόνια», και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο για τους ανθρώπους. Είναι γενικά μοναχικά πλάσματα που παραμένουν μέσα στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που καθιστά τη μελέτη τους εξαιρετικά δύσκολη.


4. Τα είδη της θαλάσσιας χελώνας διαφέρουν πολύ σε μέγεθος. Το μικρότερο (Λεπιδόχελυς του Ατλαντικού - Kemp's ridley sea turtle), έχει μήκος περίπου 70 εκατοστά και βάρος έως 40 κιλά, ενώ η δερματοχελώνα μπορεί να φτάσει τα 180 εκατοστά και τα 500 κιλά βάρος. 


5. Υπολογίζεται ότι μόλις 1 στα 1.000 χελωνάκια θα επιβιώσει έως την ενηλικίωση. 


6. Οι θαλάσσιες χελώνες φαίνεται να προτιμούν φαγητό με κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, όταν αναζητούν το γεύμα τους. 


7. Μπορούν να μεταναστεύσουν σε μεγάλες αποστάσεις - το ρεκόρ κατέχει μια θηλυκή δερματοχελώνα που κολύμπησε σχεδόν 13.000 μίλια σε 647 ημέρες από την Ινδονησία μέχρι τη δυτική ακτή της Αμερικής! 


8. Οι θηλυκές θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Η εκπληκτική αυτή ικανότητα πλοήγησης που διαθέτουν, προέρχεται από την ευαισθησία τους στα μαγνητικά πεδία της Γης.


9. Η ρύπανση από πλαστικά είναι η κυριότερη απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες. Στην πραγματικότητα, μία στις δύο θαλάσσιες χελώνες έχει καταπιεί πλαστικό, καθώς μπερδεύει τις σακούλες με μέδουσες.

 

10. Έξι από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας απειλούνται με εξαφάνιση και για το έβδομο αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. 

 

Οι απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες χωρίζονται σε φυσικές και ανθρωπογενείς. Στις φυσικές συγκαταλέγονται οι καιρικές συνθήκες (ο άνεμος, η βροχή, το κρύο καθώς και οι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες), η διάβρωση του εδάφους που καταστρέφει τις παραλίες ωοτοκίας και οι θηρευτές τους, όπως οι αλεπούδες, τα σκυλιά, τα ποντίκια και τα πουλιά στη ξηρά ή τα μεγάλα ψάρια στη θάλασσα.
Η ρύπανση των θαλασσών με πλαστικά όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η λαθροθηρία αυγών για κατανάλωση, ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία, η θανάτωση από τους ψαράδες, η συρρίκνωση των παραλιών ωοτοκίας λόγω τουρισμού, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες που μπορεί να καταστρέψουν τις φωλιές, τα φώτα που αποπροσανατολίζουν τις ενήλικες όταν βγαίνουν να γεννήσουν και τους νεοσσούς που προσπαθούν να φτάσουν στη θάλασσα, η συμπίεση της άμμου από οχήματα και γενικότερα η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας αποτελούν τις ανθρωπογενείς απειλές.
Όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να συμμετάσχουμε στον αγώνα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και αν δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις φυσικές απειλές, είναι σίγουρο ότι μπορούμε να μειώσουμε αυτές που προέρχονται από εμάς τους ίδιους. Σβήστε λοιπόν τα φώτα αν ζείτε σε παραθαλάσσια κατοικία, καθαρίστε την παραλία διασφαλίζοντας ότι οι χελώνες έχουν καθαρό έδαφος για να φτιάξουν τις φωλιές τους, κάντε ανακύκλωση για να μειώσετε τα πλαστικά που φτάνουν στις θάλασσες, πείτε όχι στα πλαστικά μιας χρήσης που τα χρησιμοποιούμε για ελάχιστο χρόνο αλλά παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια και ενημερώστε συγγενείς και φίλους για την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.
Στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=LbZNZY8Iano μπορείτε να παρακολουθήσετε με τους μαθητές σας το βίντεο «Εγώ, η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα», ένα είδος που συναντάμε και στην Ελλάδα, για να μάθουν περισσότερα για τη ζωή της, ενώ στο σύνδεσμο https://www.medasset.org/el/our-projects/team-turtle/ υπάρχει το ηλεκτρονικό παιχνίδι του MEDASSET «TEAM TURTLE».

Πηγές: