Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Νεώτερα Μνημεία της Αθήνας

Μια πολύ καλή δουλειά, που αφορά τα Νεώτερα Μνημεία της Αθήνας, από το 1456 ως το 2003. Κάνοντας αριστερό κλικ πάνω στον τίτλο του κάθε μνημείου βλέπετε πληροφορίες γι αυτό, ενώ μπορείτε να δείτε μόνο τα μνημεία που αφορούν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βάζοντας το πρώτο και το τελευταίο έτος της περιόδου αυτής στα τετραγωνάκια πάνω αριστερά! Μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών, αλλά και ένα θαυμάσιο εργαλείο μάθησης.

Παγκόσμια εικονική πινακοθήκη

Πρόκειται ουσιαστικά για την ιστοσελίδα-κατάλογο μιας εταιρείας που εμπορεύεται, κατά παραγγελία, πιστά αντίγραφα ζωγραφικών πινάκων, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια παγκόσμια εικονική πινακοθήκη, με πολύ καλή ταξινόμηση, ανά καλλιτέχνη και θεματολογία (κάτω από κάθε έργο, έχει σχετικούς πίνακες -R e l a t e d   p a i n t i n g s).

Αρχείο θεατρικών παραστάσεων


Πρόκειται για ένα blog θεατρόφιλων, που σας δίνει την ευκαιρία να διαλέξετε ανάμεσα σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις, ταξινομημένες με αλφαβητική σειρά, αυτή που θέλετε να παρακολουθήσετε. Τη λίστα θα τη βρείτε στα δεξιά και προχωρώντας προς τα κάτω στη σελίδα και, αφού κάνετε κλικ στο έργο που σας ενδιαφέρει, για να το δείτε πηγαίνετε και πάλι προς τα κάτω, προσπερνώντας τις φωτογραφίες, μέχρι να φτάσετε στο βίντεο. Πατείστε εδώ και ο κόσμος του θεάτρου ανοίγεται μπροστά σας!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν!

Πρόκειται για μια εικονική περιήγηση στο παγκοσμίου φήμης Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ουάσινγκτον Σμιθσόνιαν, την οποία μπορείτε ν' απολαύσετε πατώντας  εδώ.

Ελληνική φύση


Ένα blog με φωτογραφίες και άρθρα για την ελληνική φύση, με δυνατότητα "κατεβάσματος", καθώς και λίστα με σχετικές ιστοσελίδες και ευρετήριο θεμάτων (δεξιά της σελίδας). Ιδανικό για όποιον θέλει να γνωρίσει τα πάντα για την ελληνική φύση. Απλά, πατείστε εδώ.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε μια από τις σχετικές ιστοσελίδες, που περιλαμβάνει τον πιο πλήρη κατάλογο ειδών της ελληνικής φύσης (πατάτε το βελάκι δίπλα στον τίτλο, πάνω αριστερά).

Η ατελείωτη φωτογραφία!

Πρόκειται για μια φωτογραφία στην ιστοσελίδα του National Geographic, που, όταν κάνεις κλικ επάνω της, μεγενθύνεται και βλέπεις ότι αποτελείται από πολλές μικρότερες φωτογραφίες, στις οποίες επίσης μπορείς να κάνεις κλικ και πάει λέγοντας... Αν κάνεις διπλό κλικ σε μια φωτογραφία, βλέπεις πληροφορίες γι αυτήν. Είναι κάτι το καταπληκτικό σαν ιδέα και σαν αισθητικό αποτέλεσμα! Για την ιστοσελίδα, πατήστε εδώ.

Οι ακτογραμμές της Ελλάδας (και όχι μόνο), με διαδοχικές φωτογραφίες και με συνεχή λήψη video!


Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζονται με διαδοχικές φωτογραφίες, αλλά και με συνεχή λήψη video, όλες οι ακτογραμμές της Ελλάδας, καθώς και κάποιες της Μεσογείου (στο μέλλον θα προστίθενται όλο και περισσότερες και από άλλα μέρη του κόσμου). Οι λήψεις έχουν γίνει από ελικόπτερο και ο σύνδεσμος που οδηγεί σ' αυτή την ιστοσελίδα είναι:

Οδηγίες για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση παρόμοιων ιστοσελίδων:
Ο σύνδεσμος σας οδηγεί στην κεντρική σελίδα, όπου, πατώντας στα δεξιά το εικονίδιο με την υδρόγειο, οδηγείσθε σ’ ένα χάρτη της Μεσογείου με εικόνες από διάφορες περιοχές. Όταν φέρετε μία απ' αυτές προς το κέντρο της οθόνης και πατήσετε πάνω της , μεταφέρεστε στην αντίστοιχη περιοχή και βλέπετε συνεχόμενες φωτογραφίες (κοντινές ή μακρινές, πατάτε την αντίστοιχη ένδειξη στο κάτω μέρος) ή και βίντεο (πατώντας στο αντίστοιχο εικονίδιο, στο κάτω μέρος), έχοντας αριστερά της οθόνης ένα χάρτη της περιοχής με πορτοκαλί κουκίδες στις ακτογραμμές της (ένας δείκτης-μάτι σας δείχνει που ακριβώς βρίσκεστε και μπορείτε, σύροντάς τον να μεταφερθείτε σε άλλο σημείο). Όσον αφορά στη χρήση του χάρτη, ισχύουν τα του Google Earth (μεγέθυνση από το ροδάκι του ποντικιού, ή τα «+» και «–» στ’ αριστερά του χάρτη, μετακίνηση του χάρτη με συνεχές πάτημα αριστερού πλήκτρου και σύρσιμο, κλπ.). Όταν φτάσετε στο συγκεκριμένο σημείο που θέλετε, πατάτε το κοντινότερο πορτοκαλί σημάδι και αμέσως σας οδηγεί σε  φωτογραφίες και βίντεο της συγκεκριμένης περιοχής. Στο βίντεο μπορείτε να επιλέξετε υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλυση, πατώντας το κουμπί HD. Για πλήρη οθόνη, πατείστε τα βελάκια, κάτω δεξιά (για επαναφορά στο αρχικό μέγεθος, πατάτε το πλήκτρο Esc του πληκτρολογίου). Στο βίντεο υπάρχει η δυνατότητα να πάτε σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του, σύροντας το σημαδάκι που δείχνει την πρόοδο, στο κάτω μέρος της οθόνης, να κάνετε παύση, πατώντας πάνω στην οθόνη, ή στο αντίστοιχο κουμπί και, γενικά, ισχύουν όσα και στο Youtube. Υπάρχουν και πολλές άλλες δυνατότητες, τις οποίες μπορείτε ν’ ανακαλύψετε μόνοι σας.
Μία ενδεικτική πρόταση, ειδικά για τις γυναίκες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε, είναι το βίντεο με τις ακτές του Αγίου Όρους!

Όλα τα μουσεία και οι συλλογές του κόσμου από το Google Art Project!

Μια χρήσιμη ιστοσελίδα της Google που μας μεταφέρει στα Μουσεία Τέχνης ανά τον κόσμο, με εικονικές περιηγήσεις, ξεχωριστή παρουσίαση των έργων τέχνης με πληροφορίες για το κάθε ένα και πολλά άλλα... Από την κεντρική σελίδα επιλέξτε στο πάνω μέρος Collections (Συλλογές), Artists (Καλλιτέχνες), ή Artworks (Έργα τέχνης). Για να μπείτε στην εφαρμογή, πατείστε εδώ. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις καταχωρήσεις για το Μουσείο της Ακρόπολης και για την Ι. Μονή του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Όλη η Ελλάδα και η Τουρκία σε εικονικές περιηγήσεις!

    Οι εικονικές περιηγήσεις (Virtual tour) είναι ένας τρόπος να περιηγηθείς σ' ένα μέρος με σειρά τρισδιάστατων φωτογραφιών, μεταφερόμενος από τον ένα χώρο στον άλλο πατώντας στα ανάλογα βέλη ή άλλα σχετικά σημάδια (π.χ. παλόμενα κυκλάκια). Στον κάθε χώρο, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύροντας τον κέρσορα, μπορούμε να κοιτάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις της τρισδιάστατης φωτογραφίας, ενώ, με το ροδάκι του ποντικιού, μπορούμε να εστιάσουμε -ζουμάρουμε- σε οποιοδήποτε σημείο θέλουμε να δούμε από πιο κοντά. Η μέθοδος χρησιμοποιείται από το Street View των χαρτών της Google, μέχρι την παρουσίαση ...ξενοδοχειακών καταλυμάτων!
Δύο σχετικές ιστοσελίδες σας παραθέτουμε:
     Η πρώτη αφορά την Ελλάδα και έχει φυσική ηχητική υπόκρουση καθώς και πληροφορίες για το κάθε μέρος στα Ελληνικά και στα Αγγλικά (πατήστε την ανάλογη σημαία). Θα την δείτε πατώντας εδώ. Έχει και βιντεάκι με οδηγίες στ' αριστερά της ιστοσελίδας, καθώς και χάρτη για να διαλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Ένα παράδειγμα είναι η περιήγηση στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, στην Καστοριά (πατείστε εδώ).
     Η δεύτερη ιστοσελίδα είναι Τουρκική και, δυστυχώς, μόνο με δεξί κλικ και επιλογή αυτόματης μετάφρασης μπορείτε να δείτε τις πληροφορίες στα Ελληνικά (μόνο στο Google Chrome). Θα την δείτε πατώντας εδώ. Οι εύλογες απορίες σας σχετικά με το τι είδους εκπαιδευτικό υλικό θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η ιστοσελίδα θα λυθούν όταν (πατώντας πάνω στους ακόλουθους τίτλους), μέσω αυτής της ιστοσελίδας, περιηγηθείτε εικονικά στην Αγια-Σοφιά, στην Παναγία Σουμελά, στην αρχαία Τροία και στον Πανάγιο Τάφο! Προσέξτε ότι για να πάτε από τον ένα χώρο στον επόμενο πατάτε στα βέλη ή σε κάποια από τις μικρογραφίες των φωτογραφιών, στο κάτω μέρος της τρέχουσας φωτογραφίας (δεν φαίνονται όλες -πατήστε τα βέλη αριστερά και δεξιά τους για να δείτε προηγούμενες και επόμενες), ενώ, πατώντας στα παλόμενα κυκλάκια, μεταφέρεστε σε εικονική περιήγηση κάποιου κοντινού αξιοθέατου (αναφέρεται και η απόσταση).

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Όλος ο κόσμος σε τρισδιάστατες φωτογραφίες και βίντεο 360° !

     Οι τρισδιάστατες φωτογραφίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δεις μέρη μακρινά σαν να βρίσκεσαι ο ίδιος εκεί. Απλά, πατάς επάνω στη φωτογραφία που σ' ενδιαφέρει, περιμένεις να φορτωθεί η τρισδιάστατη εκδοχή της και, στη συνέχεια, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, μπορείς να σύρεις τον κέρσορα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θες να δεις. Με το ροδάκι του ποντικιού, μπορούμε να ζουμάρουμε όπου θέλουμε, για να δούμε κάτι από πιο κοντά. Δύο σχετικές ιστοσελίδες σας παραθέτουμε:
      Η πρώτη έχει μόνο τρισδιάστατες φωτογραφίες και θα την δείτε πατώντας εδώ. Πλεονέκτημα της ιστοσελίδας είναι η ύπαρξη ήχου, είτε σαν μουσική επένδυση, είτε σαν φυσικός ήχος. Μειονέκτημα, ότι η Ελληνική δεν είναι μία από τις τρεις γλώσσες στις οποίες διατίθεται η ιστοσελίδα (κάτι που λύνεται με δεξί κλικ και επιλογή "Μετάφραση αυτής της σελίδας", με τη γνωστή προβληματική ποιότητα της αυτόματης μετάφρασης -μόνο στο Google Chrome).
Ένα παράδειγμα είναι ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι: μπορείτε να βρεθείτε μπροστά του ημέρα πατώντας εδώ και να δείτε το Παρίσι την νύκτα από τον πύργο πατώντας εδώ (οι εικόνες έχουν φορτωθεί, όταν γίνονται έγχρωμες). Επίσης, μπορείτε να βρεθείτε σε μία από τις πολυτελείς καμπίνες του Τιτανικού στη σχετική έκθεση πατώντας εδώ.
     Η δεύτερη ιστοσελίδα έχει και τρισδιάστατα βίντεο. Ναι, καλά καταλάβατε. Κατά τη διάρκεια του βίντεο μπορείτε, με το γνωστό τρόπο, να "κοιτάξετε" προς όποια μεριά θέλετε! Η ιστοσελίδα (που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ) ξεκίνησε με αεροφωτογραφίες από ελικόπτερο με δυνατότητα να πηγαίνετε από τη μία στην άλλη φωτογραφία πατώντας στο εικονίδιο με το ελικοπτεράκι που βρίσκεται στη μεριά της φωτογραφίας που θέλουμε να πάμε. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα Μετέωρα (πατήστε εδώ). Ένα παράδειγμα βίντεο είναι το μεγάλο τζαμί στο Γκρόζνυ (πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Τσετσενίας) της Ρωσίας, που περιλαμβάνει βιντεοσκόπηση από αέρος, νύκτα και ημέρα, επίσκεψη στο εσωτερικό του τζαμιού, σε ώρα προσευχής, και πάλι από αέρος βιντεοσκόπηση, νύκτα και ημέρα, ο ευρύτερος χώρος του πάρκου, μέρος του οποίου αποτελεί το τζαμί (πατήστε εδώ). Θυμηθείτε ότι, κατά τη διάρκεια του βίντεο, είστε ελεύθεροι να κοιτάξετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμείτε, καθώς και να ζουμάρετε-εστιάσετε για να δείτε, π.χ., από πιο κοντά τον όμορφο διάκοσμο της οροφής. Κάτι άλλο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια του μαθήματος για τα ηφαίστεια, είναι η παρακολούθηση μιας έκρηξης ενός ηφαιστείου στη χερσόνησο Καμτσάκα της βορειοανατολικής Ασίας (πατήστε εδώ).
Επειδή κινδυνεύετε να χαθείτε, ψάχνοντας αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος στην ιστοσελίδα, μπορείτε να δείτε τις υπάρχουσες (ακόμη και τις προσεχείς) παρουσιάσεις κατανεμημένες σε χάρτη, πατώντας το κουμπί "World Map" (Παγκόσμιος Χάρτης), στο πάνω αριστερό μέρος της ιστοσελίδας. Εκεί μεγενθύνουμε το χάρτη με το ροδάκι του ποντικιού και μετακινούμαστε με πατημένο το αριστερό πλήκτρο. Κάθε κόκκινο σημάδι αντιστοιχεί σε υπάρχουσα παρουσίαση και κάθε γκρι σε προσεχή. Στο χάρτη, που είναι της Google, υπάρχουν οι δυνατότητες του Google Earth, δηλαδή η προβολή χάρτη ή εικόνας δορυφόρου (Map ή Satellite), και η προβολή Street View (αφού εστιάσετε στην περιοχή του χάρτη που σας ενδιαφέρει, σύρετε το ανθρωπάκι που βρίσκετε πάνω αριστερά του χάρτη στο σημείο που σας ενδιαφέρει και, αν υπάρχει υλικό -η περιοχή τότε χρωματίζεται μπλε- μεταφέρεστε εκεί με σειρά τρισδιάστατων φωτογραφιών των οδών -πάμε από τη μία στην άλλη με τα βελάκια).
    Εννοείται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες στις παραπάνω ιστοσελίδες (πλήρης οθόνη, ταξινόμηση θεμάτων, κλπ.), αλλά η αναλυτικότερη παρουσίασή τους θα απαιτούσε ολόκληρο ...βιβλίο κι όχι μια απλή ανάρτηση! Καλύτερα λοιπόν να τις ανακαλύψετε μόνοι σας.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Οδηγοί για τα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας σε ψηφιακή μορφή!

     Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού. Όλες οι εκδόσεις δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, δεν διατίθενται στο εμπόριο και διανέμονται δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, αρχαιολογικές σχολές, ιδρύματα και άλλοι φορείς πολιτισμού και έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την κεντρική ιστοσελίδα, από την οποία πατώντας πάνω στη λέξη "e-BOOK" (GR για Ελληνικά, EN για Αγγλικά) μεταφέρεστε στον κάθε οδηγό ξεχωριστά, θα την δείτε πατώντας εδώ. Περιμένετε λίγο να φορτωθεί το ηλεκτρονικό βιβλίο και "ξεφυλλίστε" το με τους τρόπους που θα διαβάσετε πατώντας το σύμβολο της βοήθειας "?", στο κάτω μέρος.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι άλλες εκδόσεις του ιδρύματος, τις οποίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ιστορικές προσωπικότητες μέσω ...ζωγραφικής και Wikipedia!

      Τρεις πίνακες ζωγραφικής με ιστορικές προσωπικότητες και μια μοναδική ιδιότητα: σύροντας το ποντίκι σας επάνω σε καθεμία προσωπικότητα, σαν δείχνει το όνομά της, ενώ κάνοντας κλικ επάνω της, σας μεταφέρει σε σχετικές πληροφοριακές σελίδες της Wikipedia. Επειδή οι πληροφορίες είναι στ' Αγγλικά, ψάξτε αριστερά της σελίδας στη στήλη "Language" και πατήστε τα "Ελληνικά". Αν το λήμμα υπάρχει στην ελληνική έκδοση της Wikipedia, θα σας το εμφανίσει. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι οι πίνακες είναι πολύ μεγαλύτεροι από την οθόνη, οπότε χρησιμοποιείστε τις μπάρες (κάτω και δεξιά) για να δείτε όλες τις μεριές του κάθε πίνακα.
      Ο πρώτος πίνακας αφορά γενικά ιστορικές προσωπικότητες, γεγονότα (π.χ. βόμβα της Χιροσίμα), μνημεία (π.χ. Στόουνχετζ), ζώα (π.χ. χρυσαετός), εφευρέσεις (π.χ. φωνογράφος), ακόμα και θρησκευτικές δοξασίες (π.χ. τα ουρί του παραδείσου των μουσουλμάνων). Για να τον εξερευνήσετε πατήστε εδώ.
      Ο δεύτερος πίνακας αφορά κυρίως γυναικείες ιστορικές προσωπικότητες και θα τον δείτε εδώ.
      Τέλος ο τρίτος πίνακας αφορά κυρίως τους "καλούς" και τους "κακούς" της Ιστορίας, σύμφωνα πάντα με τους δημιουργούς του και την Wikipedia, και θα τον δείτε εδώ.

Ο δίολκος της Κορίνθου

Μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΕΜΑΕΤ), διάρκειας 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά και σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία. 
Επίσης, στα πλαίσια της ταινίας, βλέπουμε και την παρουσίαση ενός άλλου τεχνολογικού επιτεύγματος των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για την ύδραυλι -κάτι σαν αρχαίο εκκλησιαστικό όργανο. Ύδραυλι μπορεί να δει κανείς στο αρχαιολογικό μουσείο στο Δίον Πιερίας, όπου έχει γίνει ανασύστασή της από υπολείματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές και πλεξιγκλάς στη θέση των τμημάτων που λείπουν (βλ. φωτογραφία).

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Κελαηδίσματα πουλιών

Μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να μάθουμε τις φωνές των πουλιών του τόπου μας. Απλά κάνουμε κλικ στη φωτογραφία του κάθε πουλιού. Πατήστε εδώ και, αφού κατεβάσετε την εφαρμογή με το Download και ανοίξετε το αρχείο, επιλέγετε "προβολή παρουσίασης" και "από την αρχή".