Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Όλη η Ελλάδα και η Τουρκία σε εικονικές περιηγήσεις!

    Οι εικονικές περιηγήσεις (Virtual tour) είναι ένας τρόπος να περιηγηθείς σ' ένα μέρος με σειρά τρισδιάστατων φωτογραφιών, μεταφερόμενος από τον ένα χώρο στον άλλο πατώντας στα ανάλογα βέλη ή άλλα σχετικά σημάδια (π.χ. παλόμενα κυκλάκια). Στον κάθε χώρο, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύροντας τον κέρσορα, μπορούμε να κοιτάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις της τρισδιάστατης φωτογραφίας, ενώ, με το ροδάκι του ποντικιού, μπορούμε να εστιάσουμε -ζουμάρουμε- σε οποιοδήποτε σημείο θέλουμε να δούμε από πιο κοντά. Η μέθοδος χρησιμοποιείται από το Street View των χαρτών της Google, μέχρι την παρουσίαση ...ξενοδοχειακών καταλυμάτων!
Δύο σχετικές ιστοσελίδες σας παραθέτουμε:
     Η πρώτη αφορά την Ελλάδα και έχει φυσική ηχητική υπόκρουση καθώς και πληροφορίες για το κάθε μέρος στα Ελληνικά και στα Αγγλικά (πατήστε την ανάλογη σημαία). Θα την δείτε πατώντας εδώ. Έχει και βιντεάκι με οδηγίες στ' αριστερά της ιστοσελίδας, καθώς και χάρτη για να διαλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Ένα παράδειγμα είναι η περιήγηση στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, στην Καστοριά (πατείστε εδώ).
     Η δεύτερη ιστοσελίδα είναι Τουρκική και, δυστυχώς, μόνο με δεξί κλικ και επιλογή αυτόματης μετάφρασης μπορείτε να δείτε τις πληροφορίες στα Ελληνικά (μόνο στο Google Chrome). Θα την δείτε πατώντας εδώ. Οι εύλογες απορίες σας σχετικά με το τι είδους εκπαιδευτικό υλικό θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η ιστοσελίδα θα λυθούν όταν (πατώντας πάνω στους ακόλουθους τίτλους), μέσω αυτής της ιστοσελίδας, περιηγηθείτε εικονικά στην Αγια-Σοφιά, στην Παναγία Σουμελά, στην αρχαία Τροία και στον Πανάγιο Τάφο! Προσέξτε ότι για να πάτε από τον ένα χώρο στον επόμενο πατάτε στα βέλη ή σε κάποια από τις μικρογραφίες των φωτογραφιών, στο κάτω μέρος της τρέχουσας φωτογραφίας (δεν φαίνονται όλες -πατήστε τα βέλη αριστερά και δεξιά τους για να δείτε προηγούμενες και επόμενες), ενώ, πατώντας στα παλόμενα κυκλάκια, μεταφέρεστε σε εικονική περιήγηση κάποιου κοντινού αξιοθέατου (αναφέρεται και η απόσταση).